Bottega la Finestra

11. března 2012 v 12:00 |  Restaurace a kavárny
Dnes vás pozvu na pozdní snídani do nové italské kavárny. Není to jen tak obyčejná kavárna, funguje i jako obchod s potravinami a lahůdkami. Patří Italovi Riccardovi Lucque, kterého možná znáte z jeho dvou restaurací Aromi a La Finestra in cucina. které jsou proslulé svojí kvalitou. Tu najdete i v této nové kavárně, kombinované s obchodem.
A proč zrovna na pozdní snídani? Protože takovou snídani, která vás zasytí skoro na zbytek dne, jinde nenajdete. Podávají tady k ní, samozřejmě kromě jiného, skvělá vajíčka - představte si opečený kousek domácího chleba, na něm plátek italské šunky, na něm položené celé vajíčko naměkko (které se pak krásně rozteče po šunce a chlebu), to vše přelité béarnskou omáčkou. Mám pokračovat dál? V poledne si tady potom můžete dát i několik jídel z denního menu - polévku, těstoviny a masové jídlo. Ceny? No, ty odpovídají kvalitě...


Pohled do hlavní místnosti. U barového pultu si můžete kromě kávy a nápojů objednat nejrůznější lahůdky, saláty, zeleninu a těstoviny, v zadní části potom pečivo, chléb a zákusky. To vše si můžete odnést domů nebo sníst přímo na místě.



Kávu sem dodává Gianni Frasi, svérázný a charismatický majitel pražírny ve Veroně, který si sám vybírá, komu bude dodávat. Sám si pro kávu jezdí na plantáže a vybírá ty nejlepší druhy, sám ji praží v pražícím zařízení z 50. let starou tradiční metodou na přímém ohni, která se už jinde nepoužívá.
Mimochodem, espresso v kavárně pořídíte za sympatických 39 Kč, capuccino za 45. Myslím, že ze všech srovnatelných kaváren v centru je to nejnižší cena za nejvyšší kvalitu.



Zákusky a dorty tady vyrábí italský cukrář Danilo z bývalé Cremerie Milano v Pařížské, která nás tam ještě před několika lety děsila cenami. To čokoládové srdíčko nahoře uprostřed jsem měla a byl to skvělý zážitek s čistou čokoládou.



Il pane di Altamura, chléb z Altamury, je ochranný název pro chléb, pečený v pecích na dřevo ve stejnojmenné vesnici v provincii Bari. Peče ho tady pekař Mimmo, pocházející přímo z této oblasti.



V zadní místnosti najdeme oddělení lahůdek. Šunka, salámy, párky, sýry a k tomu všemu víno.






Šunky tady zrají přímo pod stropem



V obchodě si můžete koupit i ryby a čerstvé maso. Ryby přiváží dodávka dvakrát týdně přímo od italského moře, zatímco hovězí maso sem putuje od chovatele pana Celliho z městečka Novafeltri, ležícího nedaleko San Marina. Na rozdíl od českého hovězího, které může podle vyhlášky zrát jen sedm dnů (a proto je tuhé), to italské zraje až tři týdny (což, jak jsem se dozvěděla, je norma i v jiných zemích a platila za první republiky i u nás), a proto je jemnější.



Kusy masa zrají ve speciální skříni přímo na prodejně před očima nakupujících. Když budete mít štěstí, maso vám tady prodá pan Kšána, slavný pražský řezník, který tady několik dnů v týdnu působí.

Co se nevešlo na fotky: prodej zeleniny, ovoce, těstovin, nakládáné zeleniny, olivového oleje a dalších skvělých italských potravin.

Nakonec typ pro Brňáky: stejný obchod s kavárnou se právě buduje i v Brně. Měl by být otevřený v květnu na Zelném trhu, v přízemí bývalé právnické fakulty.

La Bottega di Finestra
Staré Město, Platnéřská 11
Kavárna je otevřená denně od 7,30 do 22 hod, obchod od 9,00 do 22.00 hod

 


Komentáře

1 Strogoff Strogoff | E-mail | Web | 12. března 2012 v 13:35 | Reagovat

Osobne nedam dopustit na brunch v Cafe Louvre (Narodni). Snidam slane, a baked beans, vajicko ve skle, ham & eggs atd... jsou uplne paradni. I cena je bezkonkurencni. Ale pisu si Bottegu do seznamu, a rozhodne se tam pujdu mrknout.

2 praga-magica praga-magica | 13. března 2012 v 12:28 | Reagovat

Do Louvru chodím málo a na snídani jsem tam nebyla nikdy - zřejmě mám nejvyšší čas vyzkoušet to :-) Doufám, že budete v Botteze taky spokojený.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama